-
Radio Pogoda -
Programy -
Artykuły -
Polecamy -
KONTAKT - Grupa Radiowa Agory
- ul.Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- Wszystkie kontakty
- Napisz do redakcji
- Pomoc techniczna
Składniki:
nadzienie:
- 1 kg jabłek
- cynamon
- dżem morelowy
- cukier
ciasto kruche:
- 28 dkg mąki
- jajko
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Szybko zagniatamy składniki na kruche ciasto. Dzielimy je na pół.
Połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia i wykładamy na nie pokrojone na plastry jabłka wymieszane wcześniej z cynamonem. Drugą połowę ciasta wałkujemy cienko i kroimy na wąskie paseczki. Układamy je w formie kratki na wierzchu jabłek. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Upieczone ciasto, jeszcze gorące zalewamy połową słoika roztopionego na parze wodnej dżemu morelowego, a brzegi posypujemy cukrem.
Ulubioną szarlotkę Ewy Wachowicz najlepiej jeść jeszcze ciepłą w towarzystwie rodziny lub przyjaciół.
SMACZNEGO!