Nowalijki w Radiu Pogoda: uzdrawiająca oliwa

Karolina Sosnowska
03.04.2019 10:45
A A A
Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów, a dzięki temu, że ma roślinne pochodzenie, jest pozbawiona cholesterolu

Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów, a dzięki temu, że ma roślinne pochodzenie, jest pozbawiona cholesterolu (Fot. Shutterstock)

Chociaż wiosna zdążyła się już zadomowić u nas na dobre, my dopiero obudziliśmy się z zimowego snu. Niektórzy z nas zauważyli u siebie drobne zmiany w obwodach ciała. Mamy sposób, by nieco te obwody zmniejszyć przed sezonem... z pomocą przychodzi nam królowa Oliwa i jej przyjaciel - nowalijka.

Oliwa z nowalijką pasują do siebie doskonale! Wystarczy je połączyć, żeby wyszło pożywne, proste i odchudzające danie.

Zdrowo i Stylowo: Oliwa z oliwekZdrowo i Stylowo: Oliwa z oliwek Fot. East News

Przepis na wiosenną sałatkę z jajkiem i awokado:

Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 awokado,
  • 1 opakowanie mozzarelli,
  • duży pomidor,
  • 1/2 pęczka rzodkiewki,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • 2 garście rukoli,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 2 płaskie łyżki pesto z rzeżuchy,
  • sok z cytryny,
  • sól do smaku.

Jajka należy obrać, następnie pokroić na ćwiartki. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy, a potem również kroimy na paski. Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, a sałatę opłukujemy i osuszamy.
Pesto dodajemy do oliwy, doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Na talerzach rozkładamy sałatę, następnie pomidory, mozzarellę, rzodkiewkę, jajka i awokado. Całość polewamy przygotowanym dressingiem z rzeżuchy.

Lekko mieszamy i podajemy, a potem delektujemy się tym cudownym, wiosennym smakiem i obserwujemy jak nasze ciało pięknieje na wiosnę!

Program "Nowalijki w Radiu Pogoda" codziennie o 10:45. 

Sponsor programu:

BorgesBorges Borges

SŁUCHAJ RADIA POGODA