Nowalijki w Radiu Pogoda: szczypiorkowy dressing

Karolina Sosnowska
04.04.2019 10:45
A A A
Zioła w ozdobnych doniczkach -melisa, szczypiorek i pietruszka

Zioła w ozdobnych doniczkach -melisa, szczypiorek i pietruszka (Fot. Shutterstock/Ivonne Wierink)

Na nowalijki czekamy z niecierpliwością już od jesieni, więc gdy w końcu pojawiają się w kuchni - niepodzielnie królują. Odnajdujemy w nich tak wiele smaku i przyjemności, że możemy je jeść od śniadania po kolację!

Idealnym dodatkiem do każdego nowalijkowego dania jest oliwa. Bardzo zdrowe i smaczne są Oliwy Smakowe, które można bez problemu przygotować we własnej kuchni i w dodatku zajmuje to dosłownie chwilę.

SzczypiorSzczypior Zdjęcie ilustracyjne StockSnap/Pixcabay


Na dziś polecamy Oliwę Szczypiorkową! Jako bazę do oliwy wykorzystujemy oczywiście szczypiorek, który sprawdzi się idealnie. Jego cudny, zielony kolor nada oliwie magii. Dodana do sałatek, zup, czy jako smarowidło do grzanki będzie tworzyła delikatną i pyszną kompozycję.


By ją zrobić potrzebujemy:

  • 1 szklankę oliwy z oliwek dobrej jakości,
  • duży pęczek ogrodowego szczypiorku.

Przygotowanie:

Szczypior należy posiekać. Następnie wymieszać z oliwą z oliwek i dokładnie zblendować.
Ważne, by zmiksowane zostały wszystkie elementy i by składniki dokładnie się połączyły.
Następnie przelewamy oliwę przez sitko. Tak przygotowaną oliwę przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanej butelce. Przed użyciem należy ją lekko wymieszać.
Szczypiorkowa oliwa będzie idealna zarówno na zimno jak i na ciepło.

Program "Nowalijki w Radiu Pogoda" codziennie o 10:45. 

Sponsor programu:

BorgesBorges Borges

SŁUCHAJ RADIA POGODA