Szukacie inspiracji? Pomysłu na szybki deser, który można przygotować wraz z rodziną lub przyjaciółmi? Specjalnie dla słuchaczy Radia Pogoda, Ewa Wachowicz podała przepis na swoją ulubioną szarlotkę. Posłuchajcie!
Przepis do odsłuchania tutaj:
Składniki:
nadzienie:
– 1 kg jabłek
– cynamon
– dżem morelowy
– cukier
ciasto kruche:
– 28 dkg mąki
– jajko
– pół kostki masła
– pół szklanki cukru
Przygotowanie:
Szybko zagniatamy składniki na kruche ciasto. Dzielimy je na pół.
Połową ciasta wykładamy blachę do pieczenia i wykładamy na nie pokrojone na plastry jabłka wymieszane wcześniej z cynamonem. Drugą połowę ciasta wałkujemy cienko i kroimy na wąskie paseczki. Układamy je w formie kratki na wierzchu jabłek. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Upieczone ciasto, jeszcze gorące zalewamy połową słoika roztopionego na parze wodnej dżemu morelowego, a brzegi posypujemy cukrem.
Ulubioną szarlotkę Ewy Wachowicz najlepiej jeść jeszcze ciepłą w towarzystwie rodziny lub przyjaciół.
SMACZNEGO!