Idealnym dodatkiem do każdego nowalijkowego dania jest oliwa. Bardzo zdrowe i smaczne są Oliwy Smakowe, które można bez problemu przygotować we własnej kuchni i w dodatku zajmuje to dosłownie chwilę.
Na dziś polecamy Oliwę Szczypiorkową! Jako bazę do oliwy wykorzystujemy oczywiście szczypiorek, który sprawdzi się idealnie. Jego cudny, zielony kolor nada oliwie magii. Dodana do sałatek, zup, czy jako smarowidło do grzanki będzie tworzyła delikatną i pyszną kompozycję.
By ją zrobić potrzebujemy:
Przygotowanie:
Szczypior należy posiekać. Następnie wymieszać z oliwą z oliwek i dokładnie zblendować.
Ważne, by zmiksowane zostały wszystkie elementy i by składniki dokładnie się połączyły.
Następnie przelewamy oliwę przez sitko. Tak przygotowaną oliwę przechowujemy w lodówce, najlepiej w szklanej butelce. Przed użyciem należy ją lekko wymieszać.
Szczypiorkowa oliwa będzie idealna zarówno na zimno jak i na ciepło.
Program „Nowalijki w Radiu Pogoda” codziennie o 10:45.
Sponsor programu: