Kulinarne wydarzenie roku w Warszawie!

Redakcja
20.01.2020 16:46
A A A
W dniach 25 i 26 stycznia odbędzie się festiwal "Jedz Pij Warszawo". To największe kulinarne wydarzenie roku prezentujące zarówno historię, tradycję i kulturę jak również najnowsze trendy gastronomiczne stolicy.

Najlepsi szefowie kuchni, barmani i sommelierzy w akcji

W trakcie festiwalu „Jedz Pij Warszawo” będzie można zobaczyć i spróbować dania przygotowywane na żywo przez najlepszych szefów kuchni warszawskich restauracji. Pojedynek na tatary z Robertem Sową, Makłowicz kontra Makłowicz – winne potyczki rodzinne czy Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy to tylko niektóre atrakcje wydarzenia. W ramach Festiwalu odbędzie się karnawał przekąsek i zakąsek. Mistrz Świata Barmanów „Flair” Tomasz Małek oraz barmani z THE ROOTS Bar & More - pierwszego baru z Polski, który znalazł się na liście World’s 50 Best Discovery, przedstawią sposoby na przygotowanie w domu znakomitych koktajli z łatwo dostępnych składników.

Gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością

Festiwal „Jedz Pij Warszawo” nawiązuje tradycją do legendarnej „Wystawy kucharsko-spożywczej” z 1902 roku, kiedy to nasza stolica, obok Wiednia i Frankfurtu nad Menem stała się jednym z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie.Goście festiwalu poznają kultowe warszawskie bary i restauracje lat dwudziestych i trzydziestych XX wieku.

Przyjdź, zobacz, spróbuj

Przestrzeń festiwalowa JEDZ oraz PIJ zostanie podzielona na kilka stref tematycznych: „Smacznego!”, „Na zdrowie!, „Chleb i wino” z Robertem Makłowiczem, „Warszawa Kulturalna” z Pawłem Delągiem oraz magazynem Kukbuk, „Restauracje i live cooking”, „Strefa Wiedzy”, oraz „WEGE WAWA”. Każda ze stref będzie oferować zwiedzającym inne atrakcje. Będzie można nie tylko spróbować przygotowywanych na miejscu dań, ale również zakupić produkty regionalnej kuchni. Goście Festiwalu będą mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych: jak serwować ostrygi, mieszać koktajle i komponować nalewki

Bilety na festiwal „Jedz Pij Warszawo”, w cenie od 20 zł, są już dostępne na stronie www.ebilet.pl. Na miejscu wydarzenia będzie możliwość zakupienia biletów oraz żetonów umożliwiających degustację prezentowanych specjałów. Na terenie Festiwalu będzie się znajdowało kilka kas, a poszczególni wystawcy umożliwią zakup swoich produktów. Festiwal startuje w sobotę 25 stycznia już od godz. 12.00 – warto przyjść już w południe, gdyż organizatorzy przewidzieli na rozpoczęcie wiele atrakcji. Zakończenie w niedzielę 26 stycznia o godz. 20.00. Impreza przeznaczona jest dla osób pełnoletnich.

SŁUCHAJ RADIA POGODA